Posts

Showing posts from August, 2009

Salam Ramadhan

Dah lama aku x menulis kat blog aku ni, maklumlah lepas je pindah rumah baru, xde network connection so xde la aku nak mengisi masa senggang dengan memblog or buat mentenet dan mengoogle bende ntah hapehape ntah, kat opis pon cume sesekali ada masa usya paper and blog2 favourite aku, mengulas mengenai isu sebat sekarang nie, nak tergelak jugak aku bila mantan perdana menteri tetiba plak memilih undang-undang syariah untuk dilaksanakan secara menyeluruh kat negara kita ni, dulu x nak sekarang nak plak..baru hang tahu kecantikan undang-undang Allah tuh, dan satu lagi yang kelako bila menteri dalam negeri Hishamuddin Hussien Onn plak kate xde tukang sebat syariah, ape kata bagi aku aje lah yg sebat..huhuhu, macam susah sangat je nak cari tukang sebat syariah kalau betul la memang xde...ini dah sampai kes negara ni, kita kekurangan tukang sebat syariah kat malaysia, buat la macam kita masa nak cari angkasawan negara tuh.. (Sapa ntah sruh cari angkasawan)...so pikir2 lah ye...Menteri2 pon…

Isu Sebat : Jawapan Kepada Tun Dr Mahathir

Negarawan Malaysia, Tun Dr Mahathir, berkata di dalam blognya : Tetapi benarkah hukuman ini tepat bagi jenayah minum arak? Beliau kemudiannya berkata :
"Dalam Al-Quran terdapat 43 ayat yang menegaskan; "Apabila kamu hukum, hukumlah dengan adil". Apakah mungkin seorang hakim itu tidak adil ataupun tersilap dalam pertimbangannya? Apakah tidak ada dalam Islam belas kasihan bagi yang bersalah buat kali pertama?Saya harap pihak-pihak yang pakar dalam perkara ini dapat menunjuk ayat-ayat Al-Quran dan kitab-kitab yang dirujuk oleh hakim apabila hukuman ini dijatuhkan."
Sebagai menyahut pertanyaan Tun tersebut, saya sediakan artikel ringkas ini memberikan input kepada beliau dan mereka yang masih tertanya-tanya.
ARAK DAN STATISTIK KEBURUKANNYA
Sebelum saya menghuraikan ringkas jawapan bagi persoalan Tun Dr Mahathir, izinkan saya meningingatkan pembaca berkenaan arak dan statistik keburukannya, sehingga menyebabkan Islam begitu bersungguh melarang dan meletakkan undang-undang k…