Posts

Showing posts from February, 2009

IKHTILAT (PERCAMPURAN / PERGAULAN)

Maksud pergaulan: bercampur antara wanita dan lelaki ajnabi di satu tempat yang pada kebiasaannya membawa mereka berpandangan, bercakap dan berinteraksi.

- Hukum asal pergaulan wanita dan lelaki ajnabi adalah ditegah.
- Tiada nas yang jelas melarang pergaulan. Tegahan pergaulan ini hanya disimpulkan dari beberapa tegahan lain:
- Tegahan wanita bermusafir sendirian tanpa mahram
- Tegahan berkhulwat antara wanita dengan lelaki ajnabi
- Tidak wajib solat jamaah ke atas wanita
- Tidak wajib solat jumaat ke atas wanita
- Hukum-hukum khusus mengenai wanita dalam ibadat haji
- Tegahan wanita berjalan berseiringan dengan lelaki

- Dari larangan-larangan inilah ulamak menyimpulkan pergaulan wanita dengan lelaki ajnabi ditegah.

- Pergaulan yang dibenarkan atas dasar pengecualian kerana keperluan:

- Pergaulan atas sebab darurat
- Pergaulan untuk tujuan bermuamalah
- Pergaulan untuk tujuan melaksanakan tugas-tugas kehakiman
- Pergaulan menunaikan kesaksian
- Pergaulan atas tugas penguatkuasa unda…

Adakah anda seorang INDIGO?

// di ambil dari Cari.com

Pernah x korang rasa xde sape pun yg paham korang?

Jawapan aku: Kata budak2 umah, dalam skala 10 (sangat memahami)..drg pilih 2 (..."aku x paham..tolonglah"..itu lah script dorang)...:D

Pernah x korang rasa korang ni sgt berbeza dari org lain?

Jawapan aku: Kata budak2 umah, dalam skala 10 (sangat berbeza)..drg pilih 6.5

Pernah x korang rasa korang ni mcm bersendirian kat bumi ni?
...x arr..abeh yang duk sebelah aku nie sape..aliens???

Pernah x korang rasa korang seolah2 dah dilahirkan dlm zaman yg salah/x sesuai utk korang?

..betui2..aku rase mc nak duk zaman kesultanan melaka ..(ini terpengaruh ngan buku 1515, 1511 and Saasatuk Ibaad..huhuhu)

Pernah x korang rasa kdg2 idea korang terlalu jauh lbh advance/abstrak utk difahami sesiapa?

..idea mengarut tuh kire adik beradik advance/abstrak ke???..(skrip budak2 umah.."ye2...contohnye..macam mana tgh2 tengok SPA Q, hang kate zizie ezette tuh macam 'sejenis jeli'...mcm mana le bleh hg terpikir mcm tuh…

...Evolusi...

Salam..

dah seminggu sy tak update blog nie, bukan takde info atau cerita yang nak dikongsi, banyak info yang disimpan..tapi tiada masa nak post ke blog..Ini bukan diary yer..cuma nak simpan apa2 info yang mungkin boleh dikongsi..Petikan buku terbaru yang dibaca x dapat lagi post kan sebab baru baca separuh..bila mengingat kan pasal buku nie..teringat le ade orang yang pernah bertanya ..."suka membaca novel ker?".."ape lah..x menarik betul hobi"..tapi ada sesuatu yang buat saya mula nak berani kan diri berkongsi dengan apa yang saya baca selama ini, dan melihatkan perkara - perkara yang berlaku di dalam negara, dari isu politik mahupun sosial masyarakat seperti mengingatkan cerita-cerita yang saya pernah baca sebelum ini, seolah2 saya dah dapat melihat sesuatu evolusi...

Politik - (Perempuan Politikus Melayu)
Sultan dan perlembagaan - (saasatul ibaad)
Sejarah - (1515, 1511 (Kombat))
Seni Muzik - (Advencer Si Peniup Ney)
kelahiran anak Indigo - (Detektif Indigo)
Pergerakka…

...Petikan dari Takbir Cinta Zahrana...

Image
Kemuliaan hidup seseorang itu tidak karenapendidikannya atau pekerjaannya. Seseorang jikadimuliakan oleh Allah akan juga mulia di mata manusia."
"Zahrana ini, meskipun berpendidikan tinggi tapi iarendah hati. Yang jadi pertimbangan Zahrana dalammencari suami bukan materi, status, strata, kedudukansosial, pendidikan dan lain sebagainya. Yang jadipertimbangan Zahrana adalah agama, iman dan akhlak.Insya Allah, ia gadis salehah yang mampu menghormatisuaminya. Jadi kamu jangan minder!"
"Yang sudah terjadi biarlah berlalu. Diratapi sepertiapapun tak akan kembali. Jodoh itu terkadangdikejarkejar tidak tertangkap. Tapi terkadang tanpadikejar datang sendiri. Yang paling penting adalah dekat dengan Allah dalam keadaan susah dan bahagia.Senang dan sedih."
Orang yangikhlas itu pasti menang. Karena orang yang ikhlas ituselalu disertai Allah.
Kuatkan imanmu. Iniujian bagimu dari Allah, apakah kau jadi hamba-Nyayang pilihan apa tidak. Kata Rasulullah, semua perkarabagi orang Muk…

...Petikan Mahkota Cinta..

...dari kumpulan cerita Novel Dalam Mihrab Cinta...Cerita yang paling panjang dalam kumpulan2 cerita lainnya..


Kata-kata yang selalu ia gumamkan saat didera keletihan itulah yang menguatkannya. Ia merasa sejak kecil ditakdirkan untuk menderita. Namun ia merasa Allah tetap menyayanginya. Ia yakin Allah telah menyiapkan banyak jalan dan sebab untuk merubah takdir. Ia yakin dengan usaha yang gigih Allah akan merubah takdirnya. Itulah yang menguatkan dirinya. Namun seringkali ia berpikir, apakah dirinya telah tepat mengambil jalan dan sebab dalam mengubah takdir.


....
"Bersabar dan bersyukurlah Saudaraku. Jangan tergesa-gesa. Tetaplah sabar dan istiqamah dalam berusaha. Syukurilah apa pun karunia yang dilimpahkan oleh Allah. Jangan kau mendikte Allah. Jangan kau berprasangka buruk pada Allah. Allah-lah yang Mahatahu yang terbaik untuk kita. Apa yang menurut kita baik belum tentu baik menurut Allah. Dan apa yang menurut kita tidak baik belum tentu tidak baik menurut Allah. Apa yang kita …

..Petikan dari Tuhan Manusia...

Tolak ansur adalah fitrah kemanusiaan. Pergaduhan dan konflik adalah berlawanan dengan sifat manusiawi.

Surah Al-Mumtahanah ayat 8: “Allah tiada melarang kamu untuk berlaku adil serta berlaku baik terhadap mereka yang tidak memerangi kamu kerana agama dan (terhadap mereka yang) tidak mengusir kamu dari rumahmu. Sesungguhnya Allah mencintai orang yang adil”


Dianjurkan untuk mendengar pandngan orang lain.

Surah az-Zumar ayat 17 hingga 18, bunyinya..”Sampaikanlah khabar gembira kpepada orang yang mendengarkan perkataan dan mengikuti yang terbaik dari kata-kata itu, mereka itulah orang-orang yang mendapatkan bimbingan Allah: mereka itulah orang-orang yang menggunakan fikiran”.


Islam jelas menolak konsep pluralisme

Surah al-kahfi ayat 4-5 : "Al-Quran ini diturunkan untuk meningatkan mereka yang berkata, Allah itu punya anak. Sebenarnya tiada ilmu pada mereka tentang yang demikian itu,tidak juga pada nenek moyang mereka.Betapa buruknya kata-kata yang keluar dari mulut mereka. Apa yang mere…

...Petikan Dari Ketika Cinta Bertasbih(Vol 1)

Petikan nie sy ambil dr Novel tulisan Habiburrahman Al-Shirazy (Ketika Cinta Bertasbih)..semoga menjadi perkongsian yang berguna, dan pembangun jiwa bagi saya dan kalian...Insya Allah

Kaidahnya begini Kak: Al Itsar bil qurbi makruuhun wa fi ghairiha mahbuubun! Di sini tidak ada penjelasan dan contohnya sama sekali Kak. Saya belum benar-benar paham."

"Kaidah itu artinya, itsar, mengutamakan orang lain, dalam hal mendekatkan diri kepada Allah, atau mengutamakan orang lain dalam beribadah, itu hukumnya makruh. Adapun mengutamakan orang lain pada selain ibadah itu dianjurkan.Dalam ibadah yang dianjurkan dan disunahkan adalah berlomba-lomba mendapatkan yang paling afdal. Mendapatkan
pahala yang paling banyak. Maka mengutamakan orang lain sangat tidak dianjurkan alias makruh."Contohnya, jika seseorang memiliki air yang hanya cukup buat berwudhu untuk dirinya saja, maka ia tidak boleh memberikan air itu pada orang lain, agar orang lain bisa berwudhu sementara ia tayammum. Yang di…

First Day in MyBlog

salam...

- Sunday 08022009, my first post for my second blog, actually I hv one blog before, but coz ada peristiwa berdarah yang berlaku i just delete the blog last year, sedih gaks sbb banyak note kat situ, nasib baik bukan luahan rasa ke ape, just note2 nak simpan dalam PC mase tuh x muat, so bawak lari dalam blog jer...konon x nak bg semak..

Ok..c..u later