Posts

Showing posts from 2017

Twelve Years a Slave

Image
Semalam tertengok movie ni...Movie ni kisah benar adaptasi dari novel dengan tajuk yang sama 12 years a slave, penulisnya adalah orang yang menjadi hamba selama 12 tahun tu sendiri. Cerita ni release 2013. Tak pernah ade intention nak tengok, pernah dengar menang award je.
Dah nama tajuk pon "slave" memang brutal pon aksi - aksi dalam filem ni, Sedih menangis pon banyak, aku berfikir pon banyak. Bagus filem ni menggabungkan emosi dan intelektual level untuk penonton.
Apa yang buat aku berfikir ialah tentang Islam dan Sistem Perhambaan, zaman nabi dan sahabat memang ada perhambaan, tapi Islam mendidik umat manusia untuk memberi layanan yang baik kepada hamba abdi.
Islam telah muncul untuk mengembalikan keinsanan hamba abdi. Firman Allah dalam surah An-Nisa, ayat25 : “Di antara setengah dengan (suami yang merdeka dan isteri dari hamba) adalah sama dari segi asal keturunan dan keimanan.” “Kamu boleh mengahwini wanita yang beriman dan hamba-hamba yang dimiliki oleh kamu.” – An-Nisa, …

Mengembara - Mampukah aku?

Image
Gambar diatas adalah lokasi yang menjadi impian untuk dijejak.
Aku rasa kekangan masa je menghalang untuk mengejar impian aku yang satu ni..
Yang pertama tuh Taj Mahal, India , Yang bukit warna-warni tuh China , Danxia dan bawah sekali 
lokasi sejarah bagaimana arkitektur Thailand terbentuk di Sukhothai, Thailand
Bukan jauh pon, dalam Asia region je...tapi alasan kemain banyak untuk membuat langkah pertama.
Dengan banyaknye perkongsian itinery untuk pengembaraan bajet di internet sekarang ni duit bukan 
hal utama alasan dicipta...cuma masa je yang tak tahu la pergi mana..tak cukup memanjang. 
Insya Allah



kATA

Image
"Always do what you are afraid to do" - Ralph Waldo Emerson


aSKING WHY?

Image
Eugene G. Grace says, "Thousands of engineers can design bridges, calculate strains and stresses, and draw up specification for machines, but the great engineer is the man who can tell whether the bridges or machine should be built at all, where it should be built and when" . 
Asking why helps you to think about all the reasons for decisions.