Posts

Showing posts from February, 2011

1 Malaysia

Apa ada pada 1Malaysia..?
Selama ini apa masalah dengan tiada nya slogan 1 Malaysia, kita semua tidak "malaysia" ke?
Cina, India, Melayu - 3 kaum utama malaysia. Pada kita semua, semua faham peranan dan tanggungjawab masing2...slogan ini wujud atau tidak, kita semua tetap memainkan peranan.

Membuat sesuatu pekerjaan untuk kebaikan keluarga, agama, bangsa dan negara.
Cina di Malaysia bekerja dan kaya untuk siapa?...untuk Negara China ke?..
India di Malaysia berjaya dan pandai untuk siapa? Untuk Negara India ke?

Saya percaya mereka tiada apa dinegara tersebut, bagi yang lahir dan membesar dan mewujudkan komuniti di Malaysia, maka malaysia lah negara mereka..raya cina kampung pun di Malaysia, bukan pulang ke tembok besar, kecuali yang masih ada keluarga disana.

Persoalannya kenapa kita nak membazirkan wang rakyat semata2 untuk slogan ini?.
One thing..kekadang saya rasa lebih selamat berada disisi seorang cina atau india ketika berada di kawasan yang terdapat ramai warga asing.…

Order Makan

Image
Bagaimana setiap kali kita mengorder makan di kedai makan?
Kebiasaanya sesuatu yang kita mungkin tak pernah makan dirumah atau tak reti nak buat dan masak, atau sesuatu yang tak mungkin jumpa jika tidak dikedai makan. Saya pernah terpikir, bila nampak ada jual meggi di kedai makan, sambil terpikir ada ke org nak order meggi kat kedai makan, kalo setakat meggi, buat kat rumah pon boleh. Ataupun mereka yang order air sirap...ek eleh..itu pon kat rumah boleh buat..hihihi. Atau pun jika kita ke kedai yang specific oriented nya, mcm restoran arab yang berorientasikan makanan arab tapi ada orang yang order nasi goreng kampung....ape ko hey...Itu kedai makan melayu pon ada, boleh masak sambil siram bunga lagi...



Apa-apa pon, masing2 pye tekak and perut la kan...kita tak boleh nak bangkang semuanya dalam hidup, sesekali kene terima walaupun diluar ke"munasabah"an...ngee~~

Tanpa mengenali bagaimana mahu memahami

Entah apesal saya letak title mcm tuh..huhu
Di persekitaran saya, entah kenapa sll membuat saya terpikir, kenapa org management musuh ketatnye org teknikal. Or vice versa

Org management mcm PM, AM, SA selalu x puas hati dengan programmer, technician...sedangkan kami jugak le yang menyelesaikan masalah mereka ketika mulut manis mereka berbicara dengan client/customer dan menyatakan yang mereka boleh membuat SEMUA nya perfect..

Ada je salah technical person, kkdg the problem has been solved, tetap ade issue jugak...mungkin dibangkitkan pulak isu attitude, huh...seperti management people sempurna sangat tidak pernah melakukan kesalahah or worst thing effect the company reputation.

Kenapa x boleh duduk semeja, memahami tanggungjawab masing dan percaya antara satu sama lain???
Semuanya datang kerana tiada respect disebelah pihak (most by mngmnt ppl) dan terlebih respect ke atas org lain (most by technical ppl).

Moral: Untuk faham melalui kenal diri sdr dan org lain, untuk kenal melalui me…

Hubungan antara Gaji dan Kepuasan Kerja

Terdapat maklumat yang boleh diperolehi dari brader gugs (Google!)....salah satu information menarik untuk dikongsi tentang artikel yang ditulis mengenai hubungan gaji dan kepuasan seseorang dalam kerja. Samada tulisan dalam bentuk ilmiah atau dalam bentuk perbincangan biasa (forum).

Maklumat dari jurnal yang diambil di http://psikologi.binadarma.ac.id/jurnal/jurnal_nuzsep.pdf. Walaupun dalam ayat indo tetapi banyak kesimpulan yang boelh diambil, kerana konsep pengurusan sumber manusia adalah sama dimana institusi diseluruh dunia.

Hasil pembacaan dan kajian, konsep adil perlu diletakkan pada peringkat yang tertinggi dalam menguruskan sumber manusia dan pendapatan yang sepatutnya diperolehi, dengan itu kehidupan sosial manusia sejagat lebih terjamin (hmmm..ini adalah kata terbaik yang boleh dibuat, dalam memujuk hati yang kekadang terasa tertindas atas 2 faktor tersebut (gaji and kepuasan kerja))

WaAllahuA'lam

Serius

Adakah anda tidak suka akan keseriusan, saya percaya serius itu perlu bila masa tertentu, bila mana kita bekerja, bila menghadapi masalah dan bagaimana kita mengatasinya ianya perlukan keseriusan dalam membuat keputusan. Serius tentulah berbeza dengan menggelabah, saya akui saya serius dalam kerja dalam mengutarakan sesuatu perkara melibat isu akhirat dan lain2...jadi jgnlah nak main2 kan isu tersebut dengan saya.