Posts

Showing posts from 2010

10 dirty little secrets about working in IT

10. The pay in IT is good compared to many other professions, but since they pay you well, they often think they own you
9. It will be your fault when users make silly errors
8. You will go from goat to hero and back again multiple times within any given day
7. Certifications won't always help you become a better technologist, but they can help you land a better job or a pay raise
6. Your nontechnical co-workers will use you as personal tech support for their home PCs
5. Vendors and consultants will take all the credit when things work well and will blame you when things go wrong
4. You'll spend far more time babysitting old technologies than implementing new ones
3. Veteran IT professionals are often the biggest roadblock to implementing new technologies
2. Some IT professionals deploy technologies that do more to consolidate their own power than to help the business
1. IT pros frequently use jargon to confuse nontechnical business managers and hide the fact that they screwe…

Jaminan dalam hidup

Apakah jaminan dalam setiap keputusan yang dibuat?
Dalam seluruh hidup manusia yang memerlukan keputusan untuk dibuat, tiada jaminan sepenuhnya ianya betul atau tidak betul, tapi andainya masalah timbul akibat keputusan yang dibuat ketika itu kita tahu apa yang perlu dilakukan.

Doktor yang memberikan pilihan keputusan kepada pesakit atas rawatan terbaik yang dibuat, TIADA jaminan ianya akan berjaya, tetapi ketika masalah itu berlaku doktor jamin yang dia tahu apa yang perlu dibuat.

Master Chef yang memberikan resipi pada pembantunya, TIADA jaminan yang ianya akan sesedap yang dikehendaki, tetapi ketika makanan sudah tersedia kekurangan rasa akan dapat diatasi dengan penambahan ramuan ketika itu.

Pembangun perisian memberikan solutian atas masalah sistem yang berlaku, tetapi TIADA jaminan ianya tidak ada masalah, dan kita akan tahu jika ada yang menyebabkan msalah berlaku lagi, kita akan mengatasi ketika itu.

Masalahnye...bolehke orang diluar skop kerja2 yang TIADA jaminan ini, menerim…

Concepts Used in Islamic Banking Products

"Wadiah Yad Dhamanah" It means savings with guarantee. It refers to a contract between the owner of the funds (account holder) and the Bank for safe-keeping purposes. In this instance, the accountholder as depositor places his deposits on basis of trust. Maybank, as trustee, guarantees the repayment of the whole amount of deposits, or any part thereof, upon request.


"Mudharabah" This is an agreement made between 2 parties, 1 to provide the capital (financier) and the other (the Mudarib), using their business acumen, to provide the management. The profit-sharing ratio is agreed upon before hand. Capital losses are borne solely by the financier. In the case of our deposit products, it refers to a profit-sharing agreement between the Bank (Mudarib) and the depositors (financier) for the Bank to invest depositors' funds to generate profits.


"Bai-Bithaman Ajil (BBA)" It means deferred payment sales. It refers to the sale of goods on a deferred payment bas…

Tarikh Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011

Tarikh Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011


Setelah mendapat khabar (bukan angin) bahawa Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011 akan diadakan daripada 22 April hingga 1 Mei 2011

10 most dangerous species of IT manager - Bill Detwiller

1. Procurator Martyrus: : "Anything for the good of the company" manager


2. Procurator IlligitimusMaximus: The Mean and Nasty Manager

3. Procurator Teflonius: The Non-stick Manager

4. Procurator Absentia: The Missing link, or "What Manager?"

5. Procurator Insignia: The Flashy Brass

6. Procurator Headinsandia: The "I don't want to hear it" Manager

7. Procurator Buzzwordia: The Buzzword Manager

8. Procurator Amicus Potissimus: The Best Mate

9. Procurator Impatiens: The Two-Minute Manager

10. Procurator Condescendia: The Patronizing Manager

Masalah VS Pilihan

Dalam hidup, tidak semua perkara yang difikirkan masalah adalah masalah, boleh jadi ianya adalah pilihan,
Kita yang pilih perkara tersebut, dan kita kene ambil risiko untuk bertanggungjawab terhadap apa yang kita pilih. Jika ianya bermasalah maka anggaplah itu  proses untuk kita kenal erti kematangan.Hanya kematangan dari pengalaman dapat memberi pengajaran berguna pada individu atau masyarakat itu

Tunggu Teduh Dulu

Akhirnya dapat ditamatkan pembacaan untuk Novel: Tunggu Teduh Dulu, buku yang banyak memberi pengisian dan sebuah buku yang mematangkan.

- Diharap dapat dicari buku karangan Abdullah Nasih Ulwan

* Surah An-Najm ayat : 83
* Surah An-Nahl 16:23
* Surah Al-Nisa: 77
* Surah Taha : 40 (Memperkecilkan benda yang besar membesarkan perkara yang kecil)

Abdullah Ibn Umar (r.a) meriwayatkan dr baginda Rasullullah s.a.w bersabda mafhumnya
" Seorang Mukmin yang bercampur dengan masyarakat dan bersabar menghadapi gangguan dan karenah mereka adalah lebih baik daripada yang tidak bercampur dengan mereka dan tidak sabar dengan gangguan & karenah mereka" - Imam Ahmad Ibn Hanbal & Al-bukhari dlm al-Adab al-mufrad (Imam al-Tarmizi dan Ibn Majah)

Kenapa saya tinggalkan Malaysia?

I just read the article at MalaysiaKini the title " 'Why I left Malaysia' - emigrants tell their tale - Malaysiakini", and i just thought, even this emigrants try to tell that to go abroad they can emphasize and enhance their skill and being a good people, saya masih melihat yang mereka masih concern tentang negara asal meraka iaitu Malaysia. Mereka boleh menyatakan betapa di malaysia masih ada kekangan untuk berjaya, kemudahan tidak mencukupi dan peluang-peluang yang tidak terlalu terbuka berbanding negara asing, tetapi dalam nada yang dilihat seolah-olah menyatakan betapa kekurangan negara ini menyekat mereka untuk berjaya, mereka masih lagi membaca berita2 negara, masih lagi concern about what's going on at Malaysia.

Saya terfikir, apakah sebab utama untuk mereka mengambil tahu perihal negara yang "serba kekurangan" ini. Bukan kah mereka juga yang menyatakan betapa lega, berjaya dan seronok mereka berada di US, UK, dll..menjadi warganegara Aussie, Un…

Which Degrees Lead To Careers?

Which Degrees Lead To Careers?

Thinking about going back to school? A recent study finds programs that give graduates specific skills in niche areas are best for future employment.

Are you thinking about going back to school and wondering what to study?The best advice may be: Think specific.
According to a recent report, going niche and honing your skills for a specific career are the keys to expanding your job prospects.In its 2010 trend report on the hottest career options for college graduates, the University of California at San Diego Extension used enrollment data, national employment statistics, and interviews with business executives to find the hottest careers for recent college grads.

To help back-to-schoolers, we've pored through the data and matched the hot career trends with the right degrees - so you can start training for the right job... right now!

Hot Job #1 – Video Game Development

According to UCSD Extension, an estimated 200 million people play video games online…

WriteEndElement terlebih

System.InvalidOperationException = {"Token StartElement in state Epilog would result in an invalid XML document."}

Maher Zain

Satu lagi hiburan nasheed yang menghiburkan dari Maher Zain. One of my favourite song is Awaken. here the lyrics,

We were given so many prizes

We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied

We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues

But in fact
To ourselves we're just lying
Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west

When in fact all focus should be on ourselves
We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and Costa Del Sol
We made show we were seen in the most exlusive shops

Yes we felt so very satisfied
We felt our money gave us infinite power
We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we …

Nota2 - Kemas PC

**
Penyakit ilmu adalah lupa, penyakit cantik adalah riak, penyakit iman adalah kufur,

penyakit sanjungan adalah lupa diri.
Hasrat,sasaran, kehendak, azam,target dan cita2

*****
=CONCATENATE("update usertransaction set status = '",C1,"',remarks='",D1,"' where referenceNo = '",B1,"';")

***
Ya Allah, jika Engkau kehendaki berlaku dalam sesuatu kaum itu fitnah, maka matikanlah aku dalam keadaan tidak terfitnah. [HR.Ahmad]

Akhlak

Image
Setiap kali kita berbicara pasal utamakan akhlak, pentingnya kita bersifat lemah lembut dengan orang, Maka tergambarlah akan sosok tubuh mereka yang lemah lembut itu adalah orang yang sungguh mulia akhlak dan peribadinya. Sehingga ada juga menyatakan dampingilah mereka yang lemah lembut, hati akan tenang. dan kita juga akan terpercik dengan gemalai lemah lembutnya.

Tetapi ada juga seringkali kita terkena dengan golongan lemah lembut ini dengan ketajaman lidahnya sehingga membuat kita terpikir tiadakah kelembutan dalam hatinya untuk paham perasaan orang lain bilamana mendengar kata-kata kutukannya. Lawaknya dah tak macam lawak, tapi macam sarkastik pada individu-individu yang mendengar.."Oh...baju awak nampak macam tua la".."Awak ingat awak cantik ke dengan pakaian ini"..."Awak ini sungguh lembap.."  bayangkan ayat2 diluahkan oleh mereka dari golongan lemah lembut...adakalanya terpikir alangkah lebih baik bertemankan mereka yang brutal..tapi tidak menghin…

Cermin Diri

Image
Kenapa perlu merendah-rendahkan orang sehingga membuat orang berasa down. Tolong cermin diri sendiri dulu boleh tak?..Banyak cakap pon tidak guna, diam itu pintar..

Support vs. Development

If you are working in a software company, how is support and product maintenance handled?


a) code for all versions is maintained by the same team (so people will have to maintain old code while working on new releases)

b) split team for supporting older versions (allocate resources accordingly)

c) hand over code to a completely different team (support only), while development team moves on to new version

Moero Attack

Pagi tadi, ketika tenang menaiki motor pergi ke tempat kerja, tetiba teringat lagu jepun dari citer Moero Attack,

" Seorang Gadis Atlet, Chun Namanya bercita-cita membuat spide (ke spike ntah ) dunia,

Chun jaguh bola tampar,kumpulan baikusyi mencari ibunya puan mariko,
Chun! Kapten! Yogia!(georgia kot) 3 rakan yang akan ke olimpik, sayang gugur seorang
yogia teman tersayang... tinggal lah Chun dan Kapten, Yogia dah pergi..semoga Chun berjaya membuat spike duniaaaaa!!

Adakah anda juga pernah menonton cerita ini..huhuhu,  aku hantu TV, selain melayan citer ni...teringat juga citer2 omputeh..Airwolf (terngiang2 lagu...kapal terbang bergerak keluar dari celah2 bukit), knigh rider, the A team , and McGyver (terngiang2 juga lagu dia...)..

Selfish..

Setiap orang ada macam2 perangai, ada yang banyak bercakap, banyak bunyi, selalu nak cerita hal personal, memuja diri sendiri..bla.bla..ada yang pendiam, senyap..

Tapi kenapa ketika orang yang banyak bunyi bercakap..selalu nak pertikaikan orang pendiam dan senyap itu senyap..bukan kah itu hak masing2, jika anda nak berbunyi dengan macam2 bunyi pon itu hak anda, jadi tolong jangan bersikap selfish dengan orang yang memilih untuk bertenang dengan diam..dan mempertikaikan ke"diam"an orang tersebut...Kerana ketika anda berbunyi tiada siapa yang kesah...

Zaharuddin.net: Lelaki Ingin Memilih Wanita Kerjaya Kerana $ ?

Saya bersetuju 100% dengan pendapat Uzar berkenaan isu wanita bekerja ini. Dan saya juga merupakan seorang wanita bekerjaya dan memiliki akademik yang membanggakan. Namun apa yang membimbangkan saya adalah keadaan yang memaksa wanita zaman sekarang untuk sama-sama 'turun padang' mencari rezeki demi keteguhan ekonomi keluarga.


Tambahan pula, saya (belum berkahwin) adalah daripada 6 org adik beradik yang kesemuanya adalah perempuan. Tanggungjawab untuk membantu ibu bapa yang sudah tua juga salah satu faktor yang 'memaksa' kami adik beradik untuk bekerja selain membalas jasa kedua orang tua kami.

Namun demikian, saya tidak nafikan saya ingin benar 'kembali kepada fitrah' ajaran islam yang suci yang mana menggalakkan wanita untuk duduk dirumah menguruskan perihal keluarga dan anak-anak bila tiba masanya kelak (berkahwin).

Hakikatnya, calon-calon suami zaman sekarang juga mengenakan syarat untuk mendapat calon-calon
isteri yang bekerja bagi membantu mereka meningka…

Ayushita - Tuhan Berikan Aku Cinta

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Menanti Cinta - OST Ketika Cinta bertasbih

Sejak lama aku berdiri
Dalam sepinya rongga hati
Tak satupun guru mampu menjawab
Hanya padaMu ku bertanya
Lewat setiap sujudku ini
Siapakah nanti cinta untukku

Wahai penilai hati lihat batinku
Nyaris bernanah karna luka tersayat
Merana menantikan kisah dan kasih hidupku

Rahasia itu hanya Kau yang tahu
Namun aku tak mau jadi tuna cinta
Tuntun hatiku dalam sabar menanti jodohku

Hanya padaMu ku bertanya
Lewat setiap sujudku ini
Siapakah nanti cinta untukku

Wahai penilai hati lihat batinku
Nyaris bernanah karna luka tersayat
Merana menantikan cinta dan kasih hidupku

Rahasia itu hanya Kau yang tahu
Namun aku tak mau jadi tuna cinta
Tuntun hatiku dalam sabar menanti jodohku

Rahasia itu hanya Kau yang tahu
Namun aku tak mau jadi tuna cinta
Namun harus ku ihklaskan semua nasib cintaku...
PadaMu... hu...

Lirik Lagu Krisdayanti - Menanti Cinta (OST Film Ketika Cinta Bertasbih)

Kain Viscose Sulam Dan Labuci Dari Indonesia

Image
Pengenalan Kain Viscose Sulam Dan Labuci Dari Indonesia
Kain Viscose Sulam labuci dan benang emas, Kain Lembut beralun tanpa alas,ada terdapat dalam pelbagai warna (UNGU, COKLAT,BIRU dan lain-lain).


Keterangan: Satu set kurung + selendang
Jenis sulaman: Sulaman tangan (benang)
Bahagian sulaman: badan dan hujung lengan
Material: Kain Viscose
Ukuran: 4 meter

Kain Viscose mempunyai ciri-ciri seperti cotton, cotton di perbuat daripada kapas manakala VISCOSE diperbuat daripada Eucalyptus-sejenis pohon pinus).
Ciri2 viscose :  
- Terasa lembut dan dingin di kulit
- Kainnya jatuh, tidak keras dan warnanya mengilat
- Meresap peluh
- Boleh dicuci biasa



Harga dari RM90 (Boleh 3 kali bayar)

KErja...Kerja..Kerja

Teringat nasihat dari seorang sifoo dalam bekerja, ikhlas dalam bekerja dan niat untuk Allah. Betul..100% betul, bukan bekerja sahaja kena niat segalanya untuk Allah, semua yang kita bukan kene sandarkan matlamat untuk Allah.

Pangkat, habuan material seperti gaji yang diterima, minah cun dalam pejabat atau mamat hensem ala-ala sheikh Muzaffar, semua itu bukan kekal. Pangkat boleh jatuh, Kaya boleh miskin, Cantik boleh huduh, Senang boleh susah, Suka boleh derita. Jika itu semua yang kita sandarkan maka kelak bila ianya akan hilang, jiwa kacau.

Mengejar cita-cita dan untuk kemajuan diri itu betul, jika tidak kita tidak memikirkan usaha untuk mendepani cabaran hidup.

Tekanan dari cabaran itu baik, jika tidak kita tidak percaya kepada tarbiah yang diberi oleh Allah untuk kita membetulkan diri.

Kesibukan dalam bekerja itu baik, jika tidak kita akan lalai dalam  kelapangan hidup.

Mustika Hadis.. Rasulullah s.a.w bersabda:

“Sesiapa yang mengejar dunia dengan tujuan mengelak daripada memint…

Bukan Aku...So what????

Bukan Aku yang buang bayi yang baru lahir....
Bukan Aku yang bakar bayi dalam tong sampah...
Bukan Aku yang bakar Gereja..ketika isu nama 'Allah' hangat di Malaysia...
Bukan Aku yang dera syafiah humaira..
Bukan Aku yang terajang syafiah Humaira...
Bukan Aku yang rampas kerajaan Perak..
Bukan Aku yang menghina Allahyarham Sultan Johor...
Bukan Aku yang meneruskan tradisi x masuk akal, bersekedudukan dengan bukan muhrim macam laki bini...
Bukan Aku yang buang orang tua di stesen bas...
Bukan Aku yang buat webcam lucah...
Bukan Aku yang merempit haram..
Bukan Aku yang merompak..
Bukan Aku yang mencuri..
Bukan Aku yang pinjam harta orang untuk memenuhi kehendak aku..
Bukan Aku untuk mencipta fitnah...
Bukan Aku yang membuka fitnah..

Sasaran Ku

Tak semena-mena pulang kekampung sempena cuti maulidul rasul kemarin, saya temui nota yang saya tulis pada tahun 2001 masa kemas-kemas rumah.

Antara tulisan itu ialah: Jawapan bagi persoalan Apakah sasaran saya dalam pekerjaan untuk 10 tahun akan datang (jika ianya ditulis tahun 2001 bermakna ianya jawapan sasaran untuk tahun 2011, bermaksud sasaran itu tamat pada tahun depan...huhuhu..saya pon kurang ingat dan pasti tentang tulisan ini).


1- Pekerjaan Saya : Pegawai di Putrajaya (hehehe...macam tak sangka saya tuliskan jawapan itu dulu, sebab kini saya adalah salah seorang team untuk satu project di Putrajaya. Tapi bukan la pegawai seperti saya gambarkan dulu..tapi x sangka ianya macam sama je...alhamdulilah)

2- Berapakah pendapatan tahunan yang saya yang saya impikan: RM36,000 or 3K a month (x smpai lagi..but ini macam motivasi untuk teruskan kerja keras,,,,chayokk!!!..1 year remain...insyaAllah)

3-Berapa banyak tanggugjawab yang sanggup saya pikul?: 3-4 (tiada penjelasan detail, 3-4…

Perempuan oooo Perempuan

Org perempuan selalu membesar2 kan perkara yang kecil.

Selalu kerja yang tidak terlalu susah, digebang susah yang amat sangat

Tidak terlalu sibuk...digebang diri sibuk Gila..

Habis Baca Buku

Salam...

Akhirnya aku bisa menamatkan pembacaan buku Saasatul Ibaad - Faisal tehrani malam tadi jam 10.00 Malam (23/02/2010), payah tul nak habis buku2 berat, bersejarah ditambah dengan bahasa2 sastera...

Next activity nak habiskan buku The linnet bird -Linda Holeman.

Bye

Matlamat..Semuanya kerana Allah

Ya Allah,

Jika aku ini gagal dimata manusia lain, semoga aku terus kuat dengan matlamat ku..kusandarkan semuanya atasMu Ya Allah...jika apa yang ku miliki sekarang ini walau x seberapa, harap aku redha kehilangannya, sesungguhnya setiap sesuatu di Dunia ini tidak kekal Ya Allah, maka aku hanya sandarkan padamu..Ya Allah yang maha esa..."Hayati..kullaha Lillah..."

Cuba lah Berfikir

Takkira apa kerja kita..level tinggi mahupun rendah..seronok kah kita bekerja jika kita mengelak untuk berfikir..x nak kerja berfikir dan nak relaks sahaja..??

Ya Allah...permudahkan aku untuk berfikir dengan betul

Salam,

Dalam masa orang lain berpusu-pusu beli kereta (Setahun sejuta rakyat Malaysia beli kereta baru), aku masih pakai motor Kriss yang ku pakai sejak tahun 2005 (22/11/2005) sehingga lah kini. Banyak dah yg aku buat dengan motor nie, dari aku msih student (degree in IT), praktikal, cari keje (KL --> Perak), sehingga aku keje sekarang.Aku masih rase contented dengan motor nie, walaupun pernah eksiden sekali (cuti 3 minggu), tapi alhamdulilah aku boleh lagi boleh guna motor ni.

Dalam masa orang lain berpusu-pusu further study (master) aku masih lagi bekerja dengan degree aku ini, bukan x berminat dengan ilmu, cuma aku dah biasa slow and steady, cita-cita tuh ada tapi will take time, to sustaine study spirit bukan senang, x boleh ikut orang je...kalau nak dikatakan bijak bukan semestinya ada master, bijak dan belajar melalui kerja pon boleh, belajar dari pengalaman, 15% kebijaksanaan manusia dari praktikal 75% dari sikap. Tapi x dinafikan dengan belajar kita belajar untuk bersikap …