Monday, September 15, 2014

Bangkit.. ..:::Mood Merdeka::...



Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila diluka nanti pulihlah semula
Bangkit biar bersusah dulu nanti senang semua
Sakit pada luka kan pulih semula
Bangkit

Dengan nama yang Maha Esa
Maafkan aku aku terlena
Mata buka tapi aku leka
Sekarang kita sedia pasang deria kita lebih peka

Siap gerak gempur
Siap rentak tempur
Redah onak lumpur
Maju tiada undur
Tak kenal uzur hingga jasad kita terkubur
Kalau kurang kaki tangan lutut dan siku dihulur

Ini malam kita pakai tanjak songsang
Askar jati gerak senyap yang lain berkompang
Berani segorombolan tak takut bila seorang
Kuatkan benteng jangan ada yang berlobang

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila diluka nanti pulihlah semula
Bangkit biar bersusah dulu nanti senang semua
Sakit pada luka kan pulih semula

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila dijajah boleh tawanlah semula
Bangkit ingat ketua dulu supaya jalan lurus
Kalau tidak ditepi bendung ku tak berakar

Sabit kau umpama cahaya
Yang menyinari bumi
Kau umpama Hang Jebat
Yang melindungi hak dirinya
Kau umpama senjata
Yang melindungi tanah
Sememangnya pendekar yang gagah perkasa

Mana Tun Fatimah
Mana semangat Tun Teja Datuk Maharajalela
Mana cucu Datuk Merah
Keberanian Sarjan Hassan dan Leftenan Adnan
Mari memartabatkan perjuangan Datuk Bahaman

Keris dulu dalam tangan sekarang dalam otak
Paling tajam tak perlu hunus keluar tengkorak
Catur congak cukup sebelum langakah diorak
Tanpa rancangan rapi dah tentu kemenangan rosak

Rapat-rapatkan saf dan buka kuda-kuda
Bila bersatu tunggu lihat siapa berani cuba
Yang akan datang menaruh pada yang semasa
Bangkitlah nusantara

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila diluka nanti pulihlah semula
Bangkit biar bersusah dulu nanti senang semua
Sakit pada luka kan pulih semula

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila dijajah boleh tawanlah semula
Bangkit ingat ketua dulu supaya jalan lurus
Kalau tidak ditepi bendung ku tak berakar

Jadi bangkit berkumpul di bawah panji berbulan sabit
Tak sujud pada sesiapa di bawah langit
Tak mengalah walaupun betapa sakit
Sebelum layar bahtera mari kita

Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian
Bersakit-sakit dahulu bersenang senang kemudian
Kemudian

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila diluka nanti pulihlah semula
Bangkit biar bersusah dulu nanti senang semua
Sakit pada luka kan pulih semula

Bangkit.. bangunlah semula
Bangkit.. tawanlah semula
Bangkit.. umpama cahaya

Saturday, September 13, 2014

Layan..


BELANTARA KONKRIT
Di mana arusnya deras dan mawar dikikis duri
Anginnya rawak dan diri terus diuji
Namun cita-cita membunga cinta dibunga-bunga
Ilmu dicari dan emas digali
Di belantara konkrit hanya di belantara konkrit
Di belantara konkrit hanya di belantara konkrit
Selamat datang ke kota mimpi ngeri
Dari dekat lapuk dari jauh nampak berseri
Kami jual semua kalau kamu mampu beli
Kami ambil semua kalau kamu tak reti beri
Atas darat ada lintah
Atas darat ada buaya
Gerila dalam kabus bergerak dalam suara
Otak sihat tapi akhlaknya kurang upaya
Hati kering kerna mandi dosa di kuala
Di belantara konkrit hanya di belantara konkrit
Di belantara konkrit hanya di belantara konkrit
Ada kucing kurap berangan nak jadi singa
Khinzir hutan kian gemuk meratap riba
Ular besi bawa semut ke tempat kerja
Monyet luncai khayal berkemenyankan herba
Jangan mengaum bila masuk kampung kami
Jangan pasal besar mulut buat kami kecil hati
Kami dah khatam mengaji cara tari bertaji
Corak orak tenang kami tak reti lari
Dimana arusnya deras dan mawar dikikis duri
Anginnya rawak dan diri terus diuji
Namun cita-cita membunga cinta dibunga-bunga
Ilmu dicari dan emas digali
Di belantara konkrit hanya di belantara konkrit
Di belantara konkrit hanya di belantara konkrit
Dunia tak habis-habis kacau hak aku
Tak habis habis bebelkan aku
Aku cuma nak lepak chill layan hal aku
Tapi ada pula nak tanya apa hal aku
Asal flat kosong tapi berita cita tinggi
Sambil ku mengejar pelangi
Hujan ribut yang aku perati
Semua nak pegang bara panas
Tapi takut nak sentuh isu dingin
Sedangkan sibuk tepong nak tengok dan si bisu teringin
Cakap realiti sebenarnya liar
Di belantara konkrit hanya di belantara konkrit
Di belantara konkrit hanya di belantara konkrit
Belantara
Belantara
Belantara
Belantara

Lagu : Belantara Konkrit
Artis : Altimet ft. Salam & Aman-RA
Album : Kotarayaku

Friday, September 12, 2014

Sejarah anak selangor..


Berita ini saya paste from Malaysiakini..sebagai bahan sejarah untuk anak-anak selangor, sejarah yang akan mengajar kita untuk mengkaji apa yang dinamakan kompromi politik..bukalah minda kita untuk menjadi rausyan fikir.

S'gor muktamad perjanjian air dengan Pusat


Kerajaan Selangor hari ini memeterai Perjanjian Utama pengambilalihan perkhidmatan air dengan kerajaan pusat di Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air di Putrajaya pagi ini.

Perjanjian itu ditandatangani oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah yang mewakili kerajaan persekutuan, Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor Datuk Mohammed Khusrin Munawi yang mewakili kerajaan Selangor manakala Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) diwakili Ketua Pegawai
Eksekutif Datuk Ahmad Faizal Abdul Rahman dan Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd diwakili Ketua Pegawai Eksekutif Suhaimi Kamaralzaman.
 
Majlis menandatangani perjanjian itu disaksikan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. 

"Perjanjian ini juga telah membuka lembaran baru bagi perkhidmatan industri air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya apabila syarikat milik penuh rakyat Selangor iaitu Air Selangor Sdn Bhd akan membawa perkhidmatan bekalan air ke tahap yang lebih profesional dan efisien," kata Khalid.

Pada 1 Ogos lalu, kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Selangor menandatangani Perjanjian Dasar Induk berhubung penstrukturan semula industri air dan penyelesaian jangka panjang isu air di Selangor dengan tawaran pengambilalihan bernilai RM 9.65 bilion.

Dalam kenyataannya hari ini, Khalid berkata perjanjian itu telah dimuktamadkan dengan kos pengambialihan penstrukturan semula industri air lebih rendah dari tawaran awal iaitu RM7.45 bilion berbanding RM9.65 billion.

Menurutnya lagi, Syarikat Air Selangor Sdn Bhd akan diuruskan sekumpulan pasukan yang pakar dan pengalaman untuk memastikan perkhidmatan bekalan air ke tahap yang lebih profesional dan efisien.

Khalid berkata beliau yakin kumpulan itu boleh menjadikan industri itu lebih holistik dengan mengambilalih operasi, penyelengaraan loji rawatan air dan perkhidmatan pembekalan air daripada empat syarikat konsesi yang berbeza sebelum ini.

"Pengurusan tidak holistik sebelum ini menyumbang kepada pengurusan air tidak cekap dan kos operasi yang membebankan pengguna melalui kenaikan tarif yang tinggi kepada lebih RM5 juta pengguna di Selangor, KL dan Putrajaya.

"Air Selangor Sdn Bhd akan memberi tumpuan kepada kerja-kerja menaik taraf saluran paip air dengan tujuan menurunkan kadar air tidak berhasil (NRW) yang pada ketika ini sangat tinggi iaitu 34 peratus serta meningkatkan kapasiti loji-loji tersebut dengan menggunapakai teknologi terkini," katanya.

Menurutnya lagi, semua aset air akan diletakkan bawah Air Selangor Sdn Bhd manakala Loji Rawatan Air Langat 2 dan Sistem Agihannya (LRAL 2) yang bakal siap dalam beberapa tahun lagi juga akan dikendali oleh syarikat itu.

Sambil menyifatkan perjanjian itu sebagai satu kejayaan, Khalid berkata pihaknya berdepan pelbagai cabaran termasuk keputusan kerajaan negeri dipersoalkan namun pihaknya beriltizam menyelesaikan perjanjian itu.

"Sekali lagi saya tekankan kerjasama yang diperlihatkan kesemua pihak menunjukkan bahawa kepentingan rakyat mengatasi kepentingan dan ideologi politik.

"Kita percaya rakyat Selangor dan Malaysia amat menghargai usaha keras yang ditunjukkan oleh semua pihak dalam menjayakan usaha ini," katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan Ongkili berkata, dengan termeterainya perjanjian utama itu, kerajaan persekutuan yakin satu transformasi menyeluruh dapat dilaksanakan oleh Air
Selangor Sdn Bhd  yang akan menjadi nadi kepada perkhidmatan bekalan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bagi mewujudkan industri perkhidmatan air yang efisien, berdaya maju dan mampan.
  
"Ini akan dilakukan melalui kaedah yang dapat menjaga kepentingan semua pihak yang terlibat bagi membolehkan kerajaan negeri Selangor mencapai hasrat untuk menguruskan air secara holistik," katanya pada majlis menandatangani Perjanjian Utama itu di Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.
  
Ongkili berkata kerajaan persekutuan juga komited untuk menjadi pemudah cara bagi pengambilan Syarikat Pengeluar Air Sdn Bhd (SPLASH) oleh Air Selangor Sdn Bhd.
  
Pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 dan Sistem Agihannya (LRAL2) akan terus dipantau melalui Jawatankuasa Khas Pelaksanaan Projek LRAL2 yang dipengerusikan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dan menteri besar Selangor, katanya.
  
Menurutnya, semua pihak yang terlibat perlu memainkan peranan masing-masing bagi memastikan persetujuan yang dicapai dapat dilaksanakan dengan lancar dengan mengetepikan perbezaan fahaman politik demi kepentingan dan kebajikan rakyat.
  
Meskipun proses itu mengambil masa yang panjang  sehingga kira-kira 15 bulan, namun kedua-dua pihak tetap komited dan percaya bahawa pertimbangan politik harus diketepikan demi mencapai matlamat itu, katanya.
  
"Kami telah menggunakan setiap prinsip standard bagi ketelusan, profesionalisme dalam semua perbincangan. Saya cukup yakin prinsip-prinsip dan ketetapan, yang akhirnya dapat diharungi, seperti mana terkandung dalam perjanjian utama ini," kata Ongkili.
  
Sebelum ini, kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri Selangor telah menandatangani dua perjanjian iaitu Memorandum Persefahaman (Mou) pada 26 Februari dan Perjanjian Mengenai Persefahaman (HoA) pada 1 Ogos lalu.
  
Perjanjian Utama itu merangkumi perkara-perkara berikut:
  
(i) Air Selangor Sdn Bhd mengambil alih tiga buah syarikat konsesi air negeri Selangor iaitu Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Konsortium ABASS Sdn Bhd (ABASS) dan pemegang lesen perkhidmatan iaitu Konsortium Air Selangor Sdn Bhd (KASB).
  
(ii) Pengurusan Aset Air Bhd (PAAB) menyediakan peruntukan sebanyak RM1.68 bilion bagi memudah cara pengambilalihan syarikat-syarikat konsesi iaitu SYABAS, PNSB dan ABASS oleh Air Selangor Sdn Bhd selaras dengan MoU dan HoA Air Selangor.  Sebagai balasan, kerajaan negeri Selangor akan memindah milik aset-aset air kepada PAAB secara pegangan pajakan selama 45 tahun dengan jumlah peruntukan yang sama.
  
(iii) PAAB akan mengambil alih liabiliti syarikat-syarikat konsesi dan pinjaman kerajaan persekutuan kepada kerajaan negeri Selangor, SYABAS dan PNSB yang dianggarkan berjumlah RM7.45 bilion. Sebagai balasannya, kerajaan negeri Selangor akan memindah milik aset-aset air kepada PAAB dengan jumlah yang sama secara pegangan pajakan selama 45 tahun.
  
(iv) PAAB akan memajakkan aset-aset air yang telah diambil alih kepada Pengurusan Air Selangor yang akan membayar sewa pajakan kepada PAAB pada kadar yang akan dirundingkan oleh kedua-dua pihak dan dimeterai melalui Perjanjian Kemudahan dan Perjanjian Pajakan.
  
(v) Air Selangor Sdn Bhd akan diberikan lesen perkhidmatan di bawah Akta Industri Perkhidmatan Air atau WSIA (Akta 655) bagi membolehkannya menjalankan aktiviti merawat dan mengagih air di negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.
  
(vi) Air Selangor Sdn Bhd  juga akan diberikan lesen kemudahan di bawah WSIA bagi aset-aset air Selangor yang dipindah milik kepadanya oleh kerajaan negeri Selangor.
  
Dengan termeterai Perjanjian Utama itu, Air Selangor Sdn Bhd yang diurus oleh sekumpulan pasukan yang mempunyai kepakaran dan pengalaman dan perkhidmatan air akan memberi tumpuan kepada kerja-kerja menaik taraf saluran paip air dan menurunkan kadar air tidak berhasil (NRW) serta meningkatkan kapasiti loji-loji tersebut dengan mengguna pakai teknologi terkini.
  
Selain itu, semua aset air juga akan diletakkan di bawah Air Selangor Sdn Bhd dan Loji Rawatan Air Langat 2 dan Sistem Agihannya (LRAL 2).
  
Perjanjian Jual Beli Saham antara Air Selangor Sdn Bhd dan Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB) iaitu pemegang 70 peratus saham Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) dan 100 peratus saham Puncak Niaga Sdn Bhd akan dimeterai dalam tempoh terdekat.
  
Ongkili turut berterima kasih kepada semua pihak yang membantu dan memberi sokongan dalam menjayakan usaha penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air itu.
  
"Perdana menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) sendiri telah meminta saya menyampaikan pesanan bahawa kerajaan pusat begitu senang hati kerana kita sampai ke tahap ini dan berterima kasih kepada Abdul Khalid dan Exco kerajaan negeri Selangor yang telah memberi kepercayaan dalam usaha selesaikan pengurusan dan bekalan air," katanya.
 



PERINGATAN: Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Saturday, September 6, 2014

Boikot?



Saya tidak memilih untuk memboikot..
walaupun ada suara yang mengata saya memboikot..
saya masih sedar masih ada kepentingan urusan saya dengan pihak berkenaan

Boikot itu menifestasi kebencian..saya tiada harapan apa2 pada pihak berkenaan.
saya percaya akan kompromi budaya, kompromi kepercayaan..
saya tidak boikot, apatah lagi memprotes..
mereka adalah rakan2 sekerja saya..saya masih bebas menghulurkan senyuman
saya masih waras untuk memulakan sapaan..

Cuma ya saya tidak setuju dengan amalan2 sosial yang saya tidak setuju,
Tapi saya tidak kecewa dan sakit hati,
Tindakan yang saya ambil dengan tidak terlibat dalam aktiviti sosial mereka berlandaskan prinsip yang saya anuti, tiada ego, tiada menang dan tiada salah. Ianya luar tugasan saya untuk memaksa ianya terjadi mengikut cara saya.

Saya berharap masa akan memahamkan mereka.. InsyaAllah

Tausiyah Cinta



Bagaimana caranya menjelaskan tentang rindu pada seseorang Yang entah siapa dan entah di mana saat ini Untukmu, yang jauh di sana Terkadang mata ini begitu iri pada hati, Karena kamu ada di hatiku namun tidak nampak di mataku Aku tidak memiliki alasan pasti, Kenapa sampai saat ini aku masih ingin menunggumu, Meskipun engkau tidak pernah meminta untuk ditunggu dan diharapkan Hati ini meyakini dan merasa bahwa engkau ada, Meski entah di belahan bumi mana Yang aku tahu, kelak aku akan menyempurnakan hidupku denganmu di sini, di sisiku Maka di saat hatiku telah mengenal fitrahnya, Aku akan berusaha mencintaimu dengan cara yang dicintaiNya Sekalipun kita belum pernah bertemu, Tapi mungkin saat ini kita tengah melihat langit yang sama Sambil tersenyum menatap rembulan yang sama Di sanalah, tatapanmu dan tatapanku bertemu.(tausiyahku.com)

Semoga Bermanfaat

Monday, August 4, 2014

Saturday, August 2, 2014

Not busy Not Enjoy...



Recently, salah seorang teammate from my old team buat farewell party, jupe kawan2 dari team lama, bertanya khabar keadaaan saya sejak pindah ke new team..saya katakan "Not busy but not enjoy"..berkata salah seorang office mate lama tuh.."it's ok not enjoy as long as you're not busy".. lama saya berfikir...ada ketika fikiran saya menolak kenyataan tersebut...especially bila kenang diri saya yang enjoy bila saya busy..kadang2 saya fikir.."busy is good".. kemudian lagi fikiran saya yang lain mengatakan ianya bagus tidak busy.. 

Sejak diri saya tidak busy, saya akui saya streess...sudah biasa dihambat dengan kesibukan, bila tidak sibuk, mula blur tak tahu nak buat apa..saya akui kehidupan saya tidak happening dalam maksud kebanyakkan orang yang menganggap happening dalam hidup dengan pergi dating, happening dengan berkaraoke, happening dengan menonton wayang,happening pergi melancong , selfi and update dalam facebook...

Saya happening dan enjoy bila  hanya duduk rumah dan membaca buku, sekali-sekala pergi rumah2 kawan yang mempunyai rutin yang sama..., enjoy pada saya bila kita boleh meneroka bende baru..it can be hanya sekadar duduk dirumah je pon...cat rumah, menukang, drill and pasang frame sendiri, repair barang2 lama sampai mampu berfungsi seperti biasa :), masak menu2 baru..

Apa pun tafsiran enjoy and happening life , kita berhak untuk melalui dengan cara yang sesuai dengan diri kita, kerja sudah tidak sibuk, tapi saya perlu ingat juga, hakikat sebagai muslim kita dituntut untuk faham kerja itu ibadah, jangan ambil kesempatan atas ketidaksibukkan kita untuk enjoy ketika bekerja..time enjoy kita enjoy...time kerja kita kerja..dan setiap tindak-tanduk kita baik ketika enjoy(riadah) dan kerja tidak terlepas walau sedikit pon sebagai ibadah kerana Allah.

Surah Adz-Zariyat, ayat 56: Dan tidaklah aku ciptakan jin dan manusia kecuali agar mereka beribadah kepada-Ku