Friday, December 5, 2014

Mencari Kecantikan..





لايلزم أن تكون وسيما لتكون جميل
Kau tidak perlu berwajah cantik untuk dikatakan sebagai seorang yang cantik
ولا مداحا لتكون محبوبا
Dan tidak perlu memuji-muji kerana mahu menjadi seorang yang disukai
ولا غنيا لتكون سعيدا
Tidak perlu menjadi kaya untuk menjadi seorang yang bahagia
يكفي أن ترضي ربك وهو سيجعلك عند الناس جميلا و محبوبا و سعيدا
Cukuplah dengan membuatkan Tuhanmu redha dan kasih kepadamu,pasti Dia akan menjadikanmu cantik dan indah di mata manusia,
disukai dan disenangi oleh semua,
serta hidup bahagia
لو أصبت 99 وأخطأت مرة واحدة
Andai kau lakukan 99 kebaikan, tetapi terbuat silap sekali
لعاتبوك بالواحدة وتركوا ال 99
Manusia akan menyalahkanmu dengan kesilapan yang satu itu, dan melupakan semua 99 kebaikan yang lain
هؤلاء هم البشر !
Itulah hakikat manusia!
و لو أخطأت 99 مرة وأصبت مرة
Tetapi andainya kau lakukan 99 kesilapan, dan cuma sekali melakukan perkara kebaikan
لـغفر الله ال 99 وقبل الواحدة
Allah akan ampun semua 99 kesilapanmu dan menerima amal baktimu yang satu itu
ذاك هو ربي
Itulah Dia Tuhanku!
Petikan Bicara
Almarhum Shaykh al-Tantawi,rahimahullah

Saturday, November 29, 2014

Professor Emeritus Dato' Dr Khalid Abdul Kadir



http://www.merdekaaward.my/Media-Centre/Images/2008-Recipient-Professor-Dato%E2%80%99-Dr-Khalid-Kadir.aspx

http://english.astroawani.com/videos/show/person/person-professor-datuk-dr-khalid-abd-kadir-15094




Diabetes

Untuk makluman Dr.Khalid anak kepada Menteri Undang-Undang Tan Sri Abdul Kadir Yusof dan Menteri Kebajikan Tan Sri Fatimah Hashim. Pasangan pertama menteri dalam kabinet Malaysia. Rasanya sampai sekarang tiada lagi seumpama itu.

10 tips to prevent diabetes

  • 11/17/2014 10:54:05 AM
  • 0

In conjunction with World Diabetes Day, Metro Online Broadcast spoke to experts Datuk Dr Khalid Abdul Kadir and Dr Shereen Goh on diabetes in Malaysia.
Recent years have seen an alarming growth in the number of Type-2 diabetes cases in South-East Asia and about one in five adults in the region now suffers from the disease.
Diabetes is not to be taken lightly as it is associated with a plethora of conditions such as high blood pressure, abnormal cholesterol, fatty liver and high blood sugar and more.

Click to close
Datuk Dr Khalid Abdul Kadir (left) and Dr Shereen Goh (right)

“Type-2 diabetes, in particular, is closely linked with central obesity (also known as ‘pot belly’ or ‘beer belly’), so a person who is not centrally obese will not develop Type-2 diabetes,” said Dr Khalid.
“Central obesity is part of a cluster of conditions known as metabolic syndrome that opens the way to diabetes and a range of life-threatening diseases such as heart diseases, cancers, joint problems and more,” Dr Goh said.
Thus, maintaining a healthy weight is the key to keeping obesity and diabetes at bay, and the two doctors share some things Malaysians can do to stay healthy.
1. Eat in moderation 
Many Malaysians eat more than is required by the body. The first step to losing weight can be as simple as eating smaller meals at a slower pace.

Click to close
Having smaller meals and a balanced diet is key to preventing obesity and Type-2 diabetes

2. Balanced diet 
Malaysians ought to balance out their diet with more fruits and vegetables. Know what to stay away from; choosing steamed or grilled foods over fried foods and staying away from sweet, sugary drinks make all the difference. 
3. Reduce carbs 
According to Dr Goh, cutting down on rice in exchange for more meat and proteins actually helps in losing weight, as studies have shown that high-protein foods tend to make people feel full faster. 
4. Make small changes 
Dr Goh asserts that it is vital not to cut out too many foods from one’s diet as it can be difficult and make people more likely to give up. Paying attention to one’s quality of life is important to sustaining their efforts.

Click to close
Exercise is very important, and even small improvements should be taken as positive signs towards overall weight loss

5. Avoid a sedentary lifestyle
Malaysians must avoid sedentary lifestyles at all costs. Though not everyone can make time for a weekly workout, simple things such as taking the stairs instead of the lift daily can burn more calories than you think. 
6. The right attitude
According to Dr Khalid, having the determination to want to lose weight is the key. Weight loss occurs gradually over time and it is important to feel good even with small improvements. 
7. Get moral support  
Support from family and friends plays a vital role in making weight loss achievable. Try mixing with others who have the same objective and encourage each other in your efforts.

Click to close
Local non-government organisations have plenty of resources that are easily accessible to the public

8. Monitor your health 
People in good health do not need to go for check-ups any more than once a year, but they should keep an eye out for abnormalities in blood pressure and cholesterol. 
9. Consult professional help 
Those who have a family history and are experiencing diabetes-related diseases ought to consider consulting a specialist. Consultants can help come up with a tailor-made management plan for each individual; there is no ‘one-size-fits-all’ approach. 
10. Finding information 
The National Diabetes Institute and Diabetes Malaysia have many resources on diabetes that the public have easy access to. Being Malaysian NGOs, the information that they have is more relevant to Malaysian society.


Datuk Dr Khalid Abdul Kadir is a former president and one of the founders of Diabetes Malaysia, a trustee of the National Diabetes Institute.
Dr Shereen Goh in charge of the Diabetes, Obesity and Metabolic centre at a local private hospital.

UMNO






Tengok TV semua pasal UMNO.
Ceritanya begini..UMNO perlu diremajakan, antara tafsiran lain perlu kepimpinan orang muda,
antara tafsiran lain pula bukan pemimpinnya perlu orang muda, tetapi cara kepimpinan dan perlaksanaan perlu berubah mengikut keadaan masa, perlu sihat tidak penyakit macam orang muda.

Kenapa saya peduli, 
Saya kan pembangkang..hahaha.
dah kebetulan semua TV pon semua pasal UMNO, maka saya mula berfikir,
kepimpinan bukan semesti perlu orang muda, senior pon masih ok, pengalaman mereka diperlukan terutama dalam soal disiplin.

Saya belum boleh dikira senior , kerja kurang 10 tahun, tapi saya bekerja dengan mereka yang melebihi tempoh tersebut. Bukan semua yang baik untuk dicontohi, tetapi ada yang bagus untuk dicontohi kerana disiplinnya. Latar belakang hidup pemimpin ataupun senior itu penting. Ada yang tegas kerana pengalaman mereka menghadapi keadaan yang tidak menentu, dan mencabar yang mereka alami.Jika mereka muda tetapi sudah dipaksa dengan cabaran yang getir termasuk nyawa, mereka akan tegas dalam tindakan.

Kalau kelompok pemimpin UMNO yang terlalu lemak dengan kesenangan dan kemewahan , maka mereka akan culas dalam membuat tindakan. Mental mereka tidak bersedia dengan kepayahan kerana leka dengan kemewahan, orang yang hidup mewah tidak awas akan perkara yang mengancam nyawa dan perkara yang tidak menentu.

Maka berkali-kalilah saya mendengar kawan-kawan yang tegar dengan UMNO dan BN, mengatakan "akan susahlah kalau tiada BN @ UMNO untuk membantu bangsa melayu kita..pembangkang tak buat ape pon". 

Pada pendapat peribadi saya, kesenangan dan rasa selamat yang melampau dalam pemikiran yang menjadi paradigma tindakan kita untuk culas dalam membuat keputusan dan menolak diri menghadapi cabaran, kerana kita sudah rasa selesa dengan keadaan 'selamat' ini. 


Saturday, November 22, 2014

Sanah Helwah



'Dia' saya rasakan membunuh jiwa..jikalau sebelum ini saya rasa kerdil seperti tikus..
'Dia' membuat saya kini ibarat lebih kerdil seperti semut..mudah dipijak-pijak

Apa-apa saja yang saya lakukan ..baik, lebih baik..betul , lebih betul..hina pada pandangannya..
'Dia' benci..Ya. Tapi kerana saya hormatinya sebagai majikan saya, saya percaya pada ajaran islam, majikan itu ada hak yang perlu dihormati oleh pekerja, maka saya akan berusaha untuk lunakkan hati menerima kebencian 'Dia'

"Mereka yang menyakiti hati orang lain adalah orang yang hatinya sakit"
Saya tidak mahu hati saya sakit,bimbang saya akan lakukan perkara yang sama seperti 'Dia' menyakiti hati orang lain..

Saya cuba cari teman untuk hiburkan hati..bimbang hati yang sakit berkali-kali ini keras..bila keras kita tidak mampu memberi kasih kepada orang lain..dan kecenderungan menyakiti hati orang lain lebih tinggi.Saya betah..perlu ON kan FB semula..mahu sebarkan kasih kepada rakan-rakan yang saya buat-buat lupa...ingin bertanya khabar, ingin bersembang2 :) ..saya perlu lunakkan hati saya..

Password FB saya lupa, sudah lebih setahun tidak login FB, untuk 'forgot you password' di FB berfungsi, perlu dimasukkan email, Khali.. password email juga saya lupa.. :(

Untuk 'forgot your password' di EMAIL berfungsi, perlu measukkan alternate email.. alternate email password juga saya lupa..Sungguh ianya bukan project yang mudah.. 

Untuk 'forgot your password' di ALTERNATE email berfungsi, sekali lagi saya perlu ingatkan beberapa maklumat, apakah password terakhir yang diingati? sahkan no phone..setelah beberapa kali..Alhamdulillah alternate email boleh dilogin dan seterusnya kerja mudah untuk aktifkan semula email FB dan FB saya.

Oh..Hari ini hari kelahiran saya..terdapat beberapa ucapan sanah helwah saya terima di FB..terharu , gembira, termasuk ucapan2 dari tahun lepas..ya kerana saya tidak login FB sudah lebih setahun.

Dan tiada apa yang lebih membahagiakan saya hari ini, walau sekadar duduk dirumah, kemas rumah, makan roti, makan nuget..melainkan dapat bersembang-sembang dan bertanya khabar dengan kawan -kawan FB, tak la ramai..rakan sekolah, rakan opis lama, rakan uni, rakan rumah sewa, dan saya sangat menghargai ucapan mereka walau ringkas, kerana ianya memberi saya oksigen untuk bernafas menempuhi kebencian 'Dia'.

Friday, October 31, 2014

Orang Melayu naik haji

Malaysiakini 

Penulis : Faisal Tehrani


Jika kita merujuk karya sastera lama, sebetulnya ritual haji telah pun dilaksanakan oleh orang Melayu dengan penuh keterujaan sejak lama lagi. Jika benar Hang Tuah itu ada, maka beliau antara contoh yang sempat dicungkil dan menjadi bukti haji telah menjadi dambaan orang Melayu sekian lama. DalamHikayat Hang Tuah, Laksamana Hang Tuah dan Maharaja Setia menunaikan haji seperti digambarkan dalam perenggan ini:

"Setelah sudah maka datanglah pada sembilan haribulan Zulhijjah. Maka berhimpunlah berjalan sekalian orang Mekah itu pergi dengan Syarif Ahmad itu masing-masing dengan takhta kebesarannya, beberapa ratus tunggul panji-panji daripada sakhlat, dewangga, beledu dan kimkha berkibaran seperti kota cemara, pergi Haji ke Bukit Arafah. Maka Laksamana dan Maharaja Setia pun pergilah bersama-sama dengan orang Mekah sekalian itu mengerjakan seperti rukun haji itu. Setelah sudah habislah dikerjakannya lalu turun ke Mina pula melontar batu yang bernama Jamratul Aqabah dan Jamratul Wusta dan Jamratul Ula itu. Setelah sudah, lalu mengorban, maka Laksamana dan Maharaja Setia pun bercukurlah. Maka habislah rata seperti syarat perintah Haji, Ziarah dan Haji Umrah semuanya dikerjakan. Maka Laksamana dan Maharaja Setia pun kembalilah ke Mekah dengan sekalian orang banyak itu lalu ziarah pula pada Maqam Ibrahim. Maka sampai pada sepuluh haribulan, tirai Ka'abatul Lah pun disalin oranglah. Maka Laksamana pun membelilah tirai itu barang sedapatnya. Setelah keesokan harinya maka Laksamana pun masuklah ke dalam Ka'batul Lah, sembahyang lalu mencium batu yang bernama Hajarul Aswad itu. Setelah sudah lalu keluar bersama-sama dengan orang banyak lalu Tawaf pula ia akan Tawaf rukun. Telah selesailah habis dikerjakan maka Laksamana dan Maharaja Setia pun mengambil air pada telaga zamzam itu lalu berjalan ke Madinah bersam-sama dengan qafilah yang banyak itu." (Hikayat Hang Tuah, 1959)

Meskipun ada acara haji dalam manasik haji Hang Tuah ini dilangkau pencatatnya, seperti bermalam di Mudzalifah, dan acara sa'ei; tetapi tertib haji yang kemas tergambar serba sedikit padanya.

Menurut aku, Arab Saudi telah keletihan menganjurkan acara haji. Mereka, sebagai tuan rumah juga gagal memahami, dan menghayati falsafah ibadah haji sehingga ibadah yang sepatutnya menjadi kongres tahunan umat Islam itu terasa kering-kontang dari segi semangat. Bahkan, di Masjidil Haram pada 11 dan 12 Zulhijjah, pihak berkuasa wahabi sebagai penakluk Mekah menghantar askar untuk mengawal keadaan. Mereka berkasut di dalam masjid. Ada banyak kesalahan yang dilakukan oleh jemaah haji tidak dibantu dan dibetulkan. Pada hos ini, yang penting mereka dapat menyelesaikan tugas harian dengan menghalau jemaah haji yang menyesakkan jalanan atau ruang (dan itu dilakukan seperti polis Israel). Ke mana hujjaj dihalau sehingga kesesatan dan terkeluar dari padang Arafah misalnya bukanlah tugas mereka. Begitulah halnya jika urusan haji kita, diserahkan kepada orang-orang yang tidak ikhlas (mukhlisin) Belum lagi kita bicarakan soal sains perbandaran seperti bagaimana sewajarnya pelupusan sampah, sistem perkumuhan, lalu lintas trafik, pembangunan sewenang-wenang; dan segala macam pencemaran yang dapat mengancam mata air agung zamzam dan Kaabah yang mulia. Itu semua tidak diperhatikan sehingga persekitaran Mekah yang suci menjadi amat tidak sihat.

Pembangunan Mekah dan Madinah juga menghampiri komersialisme di mana ia sangat bertentangan dengan falsafah pemilihan Mekah sebagai kota suci yang disengajakan berada di lembah gersang. Hari ini Burj al Zam-Zam yang tersergam indah di samping Masjidil Haram menyesakkan pandangan. Bukan itu sahaja pusat membeli belah dan apartmen mewah tersebut mengisi sekian banyak jenama untuk diperagakan dan diperdagangkan di kota suci. Sesungguhnya hal ini amat menakutkan kerana jika Abrahah digagalkan dari menakluk Mekah dan merubahnya menjadi kota dagang yang penuh keuntungan; maka hari ini, kita membiarkan tanpa rasa bersalah Mekah dan Madinah dijual atas nama wakaf.

Sesungguhnya Mekah dan Madinah bukan milik penjajah wahabi dari Bani Saud ini, ia harus dipulangkan kepada umat Islam, dalam konteks hari ini ialah negara di bawah keanggotaan OIC. Wahabi telah melakukan banyak kerosakan kepada kota suci ini, dan ini termasuklah ibadah haji.

Dokumen sejarah mengenai urusan haji seperti yang tercatat dalam The Conduct of the Haj From Malaya and the First Malaya Pilgrimage Officermisalnya melaporkan, pada Ogos tahun 1924 setelah selesai musim Haji, Ibnu Suud telah menawan Taif, beliau mengganas di sana dan kemudian masuk ke kota Mekah pada tahun 1925 lalu mengusir Syarif Ali. Orang Melayu yang berada di tanah suci baik sebagai pelajar agama, atau jemaah haji melarikan diri ketakutan sehingga pada tahun 1925 itu, Kerajaan Negeri-negeri Selat menangguhkan pengutusan Haji Abdul Majid bin Zainuddin (menurut Royal Asiatic Society Journal Malayan Branch tahun 1926, beliau ialah Pesuruhjaya Haji pertama ke tanah suci) ke Hijaz, ekoran keadaan yang tidak aman tersebut. Tatkala wahabi masuk ke kota Rasulullah SAW Madinah Munawwarah pada 10 Syawal tahun tersebut, mereka malah meruntuhkan pemakaman suci di Baqe, dan melancarkan kempen agresif anti bid'ah. Terjadilah satu gerakan reformasi agama yang paling ganas dicatat dalam sejarah umat Islam di zaman moden.

Hari ini roh keganasan yang disangka reformasi suci ini dihembus kembali oleh juak-juak Ibnu Suud seperti ISIS, dan disahut oleh anak-anak Nusantara seperti Amrozi, Imam Samudera dan lain-lain militan yang berbangga kononnya mereka berjihad. Di negara kita tidak terkecuali, anak-anak muda yang darahnya menggelegak keseronokan mengkafir, menyesat dan membid'ahkan acara, tokoh dan amalan tertentu mendapat motivasi baharu. Ia dibolehkan oleh ulama dan mufti tertentu, di mana mereka mengagungkan Ibnu Taimiyyah yang ditolak oleh ulama mazhab ahlus sunnah wal jamaah tradisional.

Adapun, peraturan demi peraturan sulit yang terlaksana hari ini untuk mengerjakan haji malah telah dicatat lama dahulu oleh pegawai khas James Brooke, David Chale yang baharu memeluk Islam. Beliau terpaksa berdepan dengan pelbagai masalah seperti visa, dan pengesahan sudah menganut Islam; bahkan beliau turut mencatat kekacauan yang timbul ekoran undang-undang yang sulit sehingga menyebabkan ada pergaduhan antara hujjaj Afghanistan dan pihak berkuasa Saudi yang mengakibatkan pertumpahan darah (lihat Triumphant Pilgrimage: An English Muslim's Journey from Sarawak to Mekah).

Ibadah haji dan umrah kebiasaannya dilengkapkan dengan ibadah ziarah di Madinah. Sebelum ke Madinah, jemaah haji digalakkan berselawat. Dalam selawat yang dilafaz dalam solat kita iaitu Allahumma Shollia ala Muhammad wa ali Muhammad, kama shollaita ala Ibrahim wa ali Ibrahim terdapat inti pati kandungan yang perlu diperhatikan dan dititikberatkan. Bahawa perhatian dan tuntutan selawat tersebut adalah kepada Nabi Muhammad dan ali Muhammad atau keluarga Rasulullah SAW.

Sudah tiba masanya umat Islam kembali kepada siratal Mustaqimyang sebenar, menghayati ajaran mereka, memahami dan mendalami sunnah mereka seperti tuntutan selawat dalam solat kita. Hanya dengan itu (yakni kembali kepada ali Muhammad) secara akar umbinya (bukan penyelesaian sementara seperti gencatan senjata demi gencatan senjata, atau rundingan demi rundingan) masalah segenting Palestina misalnya, dapat diatasi. Dan musuh sejahat serakus dan selaknat Zionis dapat dilempari seperti mana jemaah haji melempar syaitan di jamarat Aqabah.

Adalah wajar kita kembali kepada falsafah haji yang kian memudar. Umat Islam dituntut menunaikan haji sebagai menghayati pengorbanan Nabi Ibrahim meninggalkan Siti Hajar di tanah gersang, memahami resah dan munajat Rasulullah memanjat bukit dan gunung menanti wahyu Ilahi, memahami pengorbanan Siti Hajar mencari air sehingga diingati sebagai saei, memahami pengorbanan Ismail yang sanggup disembelih sehingga dikenang dan dirai sebagai hari raya korban, memahami pengampunan dan harapan Adam dan Siti Hawa kerana meninggalkan keutamaan yang diperintah Allah, memahami pengorbanan bapa saudara dan sahabat Nabi Muhammad saw di Uhud, memahami pengorbanan keturunan Rasulullah SAW yang dilanyak ribuan tahun lamanya; hanya dengan memahami semua itu, bahawa pengorbanan, air mata dan darah telah menegakkan agama ini, baharulah jemaah haji dapat ditanggapi pulang membawa haji yang mabrur.

Orang Melayu naik haji hari ini dengan pengisian seperti perlumbaan membeli tamar, sejadah, tasbih dan sekian jubah. Falsafah haji mereka terpadam, dan malang, penguasa di tanah suci itu sendiri adalah antara sebab yang menjadikan ibadah suci ini semakin hilang sengat dan manisnya.