Posts

Twelve Years a Slave

Image
Semalam tertengok movie ni...Movie ni kisah benar adaptasi dari novel dengan tajuk yang sama 12 years a slave, penulisnya adalah orang yang menjadi hamba selama 12 tahun tu sendiri. Cerita ni release 2013. Tak pernah ade intention nak tengok, pernah dengar menang award je.
Dah nama tajuk pon "slave" memang brutal pon aksi - aksi dalam filem ni, Sedih menangis pon banyak, aku berfikir pon banyak. Bagus filem ni menggabungkan emosi dan intelektual level untuk penonton.
Apa yang buat aku berfikir ialah tentang Islam dan Sistem Perhambaan, zaman nabi dan sahabat memang ada perhambaan, tapi Islam mendidik umat manusia untuk memberi layanan yang baik kepada hamba abdi.
Islam telah muncul untuk mengembalikan keinsanan hamba abdi. Firman Allah dalam surah An-Nisa, ayat25 : “Di antara setengah dengan (suami yang merdeka dan isteri dari hamba) adalah sama dari segi asal keturunan dan keimanan.” “Kamu boleh mengahwini wanita yang beriman dan hamba-hamba yang dimiliki oleh kamu.” – An-Nisa, …

Mengembara - Mampukah aku?

Image
Gambar diatas adalah lokasi yang menjadi impian untuk dijejak.
Aku rasa kekangan masa je menghalang untuk mengejar impian aku yang satu ni..
Yang pertama tuh Taj Mahal, India , Yang bukit warna-warni tuh China , Danxia dan bawah sekali 
lokasi sejarah bagaimana arkitektur Thailand terbentuk di Sukhothai, Thailand
Bukan jauh pon, dalam Asia region je...tapi alasan kemain banyak untuk membuat langkah pertama.
Dengan banyaknye perkongsian itinery untuk pengembaraan bajet di internet sekarang ni duit bukan 
hal utama alasan dicipta...cuma masa je yang tak tahu la pergi mana..tak cukup memanjang. 
Insya Allah



kATA

Image
"Always do what you are afraid to do" - Ralph Waldo Emerson


aSKING WHY?

Image
Eugene G. Grace says, "Thousands of engineers can design bridges, calculate strains and stresses, and draw up specification for machines, but the great engineer is the man who can tell whether the bridges or machine should be built at all, where it should be built and when" . 
Asking why helps you to think about all the reasons for decisions.



The secrets of the most successful human

Image
When I think about the successful people in the world..

Muslim or non-Muslim..

Men or Women..

Young or old..

I realised that all of them were successful because they had one thing in common.

One thing only..

Do you know what that is?

They all had productive habits and powerful routines!..

BUT I DONT HAVE POWERFUL ROUTINES..AND NOW I'M BEING THE MOST LAZY HUMAN

Khutbah Jumaat

Image
Adakah di dunia ini tempat kerja yang mana setiap hari jumaat,khutbah jumaat boleh didengar pada setiap level secara live dari masjid?

Memilih untuk sederhana

Image
Sederhana itu apa?

Cukupkah mengatakan "Aku ini sederhana ,Ah..hidup susah bagiku biasa"?,

Tapi bila memilih sesuatu tanpa "Label Mark" kau tak biasa..

Cukupkah mengatakan "Aku ini sederhana...hidup tidak miliki keluarga yang dihormati"?

Tapi bila memilih sosial tanpa "Gang" kau tak mau..

Cukupkah mengatakan "Aku ini sederhana...makan pagi, lunch and dinner ku..cuma roti dan susu"?

Tapi bila ditawarkan makanan kau rumitkan akan "Ingredient" nya..

Cukupkah mengatakan "Aku ini sederhana...hidupku tiada cinta untuk terluka dan tertawa"?

Tapi kau hilangkan senyuman pada bicaramu..

"BAHAGIA ITU SEDERHANA, SESEDERHANA KAU TERSENYUM DAN BERSYUKUR DENGAN APA YANG SUDAH KAU PUNYA"