Sunday, June 5, 2011

Mengira Bayaran Bulanan Kereta

Baru2 ni ada teman bertanya mcm mana dia nak tahu jumlah deposit yang diperlukan, jika dia mahu beli kereta SAGA FL 1.6 yang harga dari RM 46, 549 dengan membuat pinjaman 9 thn dan bulan2 dia x lebih RM500. Dia tanya sebab salesman cuma unjuk pamphlet untuk 0 dwnpayment je...mls nak duk lama2 ngan salesman untuk kira kan..jadi dia minta bantuan saya untuk congak2 kan..huhuhu

Akhirnya saya dapat cara mcm mana mengira bayaran bulanan kereta dan deposit yang sesuai untuk teman saya itu. Kekadang kita ni bila salesman unjuk kan table pembayaran kita main terima je bulat2..., atau pun tidak dijelaskan brp percent loan kita dgn bank...jadi setelah mencongak2..saya dapat idea..Jadi boleh la kita tahu % loan sbnr kita brp...jadi berdasarkan beberapa pamphlet jadual pembayaran balik dengan 0 downpayment saya jadikan ianya contoh untuk mendapatkan % loan bank dan deposit yang sesuai bagi kwn saya itu...

A- Harga Kereta , B - % loan bank, C - Tempoh pinjaman

Jadi Formula dia adalah

[(A * B * C) + A]/C*12 = Bayaran Sebulan





2 comments:

  1. Macam ada error cket kt formula tu,
    [[(A * B * C) + A]/C]/12 = Bayaran Sebulan

    ReplyDelete
  2. oo..yeke..thanks for your comment..selama ni perasan je ade ke org nak comment blog ni...muahahah

    ReplyDelete